Meditáció

Meditáció az önbizalom megerősítésére

Ez a meditáció hozzákapcsol a legbelső lényegedhez és a szerethető természetedhez, ezáltal növeli az önbizalmat. Erősíti a tüdőt, csökkenti a stresszt és egy nyugalmi, önbizalommal teli, magabiztos állapotot idéz elő.

A meditáció egy sajátos mudrát és egy mintázott légzést használ. A mudra az elemek szintjén fejti ki a hatását, a mintázott légzés pedig a bolygóidegen (vagus nervus) keresztül nyugtatja le a paraszimpatikus idegrendszert, csökkenti a stresszt, ami egy békés nyugalmi állapotot idéz elő. Ebben a békés, nyugalmi állapotban az szervezet öngyógyító folyamatai maguktól beindulnak.

Hogy erősíti az önbizalmat ez a pránajáma?

A meditáció során egy speciális légzést használunk. A pránajáma része a csücsörített szájon át történő légzés. Amikor a csücsörített szájon át lélegzünk, akkor megnövekedik a belégzés vagy a kilégzés hossza.

Ez a fajta légzés kontroll segít megerősíteni a tüdőt és kifejezetten jótékony hatással bír a légzési nehézséggel, COPD-ban szenvedőknek illetve COVID betegségből felépülőknek. A hosszú mély légzés során a légzésünk lelassulhat akár percenként 4 ki-be légzésre, ami lenyugtatja az idegrendszert és csökkenti a stresszt.

Ha nyugodtak vagyunk és a légzésre figyelünk, akkor az segít abban, hogy kapcsolódjunk a testérzéseinkhez és önmagunkhoz minden külső kényszer nélkül. Ekkor megtapasztalhatjuk a belső erőforrásainkat a valódi természetünket úgy, ahogy az van. Megtapasztalhatjuk, hogy a legbelső valónk alaptermészetétől elválaszthatatlan az öröm és a szeretet, amely nem függ semmilyen külső tényezőtől.

Ha ebből a nyugodt, önmagunkkal és az erőforrásainkkal való összekapcsolt állapotból kommunikálunk, akkor könnyebben engedjük el a külső kontrollt, könnyebben kapcsolódunk másokhoz és felszabadultabban, hitelesebben és magabiztosabban fejezzük ki magunkat.

Instrukciók a meditációhoz

Testhelyzet

Ülj kényelmes meditációs ülésben egyenes gerinccel. Ez lehet könnyített ülés (török ülés), vagy ülhetsz széken.

Mudra

A hüvelykujjakat helyezd a kisujjak dombja alá és csavard rá a többi ujjadat, ökölbe szorítva a kezeket. A tenyér alja és az első ujjpercek érintkeznek. Tartsd meg a mudrát a szívközpont előtt 20-25 centire.

Légzés

  1. lélegezz be hosszan, mélyen orron át
  2. fújd ki a levegőt hosszan, mélyen csücsörített szájon át
  3. majd lélegezz be hosszan, mélyen csücsörített szájon át és
  4. fújd ki a levegőt hosszan, mélyen orron át.

Ez egy légzésciklus.

Idő

Végezd tovább 3-11 percig. Ha 40 napig végezted minden nap, akkor fokozatosan emelheted 22 percre.

A végén

Belégzésre emeld mindkét karodat és nyújtózkodj a fejed fölé. Röviden tartsd bent a levegőt, majd fújd ki. Ismételd meg még kétszer és lazíts.

Gyakorold minden nap 3-11 percig 40 napon át és figyeld meg a változást.

Figyelmeztetés

Fontos, hogy ha ezt a meditációt gyakorlod és légzési nehézségeid vannak, először elégedj meg 3-5 légzésciklussal, ne erőltesd meg magad, hanem fokozatosan növeld az időket, ahogy a tüdőd megerősödik.

Alapértelmezett

Hozzászólás