Tűzlégzés
Kundalíni jóga

Mi a tűzlégzés?

A tűzlégzés a kundalíni jóga egyik védjegye. Önállóan is gyakorolható 3-31 percig a gyakorló felkészültsége és szükségletei függvényében, de mélyreható energetikai hatásai miatt gyakori összetevője a kundalíni jóga kriyáknak. Gyakorlatilag majdnem minden kundalíni jóga gyakorlás során használjuk.

A tűzlégzés hatása

A tűzlégzés javítja a keringést, az emésztést, az anyagcserét, optimalizálja a bioritmust, csökkenti a lerakódásokat a nyálkahártyában és az erekben, helyreállítja az egyensúlyt a paraszimpatikus és a szimpatikus idegrendszer között, erősíti az immunrendszert, a köldökpontot, növeli a fizikai állóképességet, erősíti a 10 test közül a fizikai testet, a mentális testeket, a Pránatestet, az Aurát, beállítja az aura pszicho-elektromágneses terét.

Mire figyeljünk a tűzlégzés során?

A tűzlégzést a köldök gyors pumpálásával végezzük, könnyedén, ritmikusan. Az elején egy ki időbe telik, míg helyesen elsajátítjuk ezt a pránajámát, ami a has köldöki részének behúzásával és ellazításával jön létre. Fontos, hogy a gyakorlás során ne erőltessünk semmit. A helyesen elsajátított tűzlégzést akár 31 percig is végezhetjük erőfeszítés nélkül, míg ha erőltetjük, akkor azzal megterheljük a légzőizmokat, egy rosszul kivitelezett tűzlégzés pedig hiperventillációhoz is vezethet.

A tűzlégzés rendszeres gyakorlása növeli a tüdő kapacitását és növeli az életenergiát. Ezért gyakran használjuk olyan helyzetekben, amikor azt tapasztaljuk, hogy alacsony az energiaszintünk vagy függőségi hajlamokkal küzdünk és szeretnénk megnövelni az agy oxigénellátását. Fontos, azonban, hogy soha ne essünk túlzásba, ne erőltessük!

A kezdőknek azt javasoljuk, hogy kezdjék kicsiben napi 1-3 perces gyakorlással. Néhány ember szédülést vagy szédülést tapasztalhat, amikor elkezdi gyakorolni, ha ez veled is megtörténik, tarts egy kis szünetet, térj vissza a természetes légzéséhez.

Hogyan végezzük a tűzlégzést?

A tűzlégzéssel szeretnénk a levegőt levinni a tüdő alsó részébe, ahol jobban hasznosul. Ezt úgy érjük el, hogy a kilégzéssel a köldököt finoman berántjuk a gerinc irányába a kilégzéssel, a belégzéssel pedig ellazítjuk. A be- és kilégzés egyenlő hosszúságú, a kilégzés aktívabb, a belégzés jóformán automatikus, és erőfeszítésmentes. A tűzlégzést általában orron keresztül végezzük, csukott szájjal, hacsak nincs más utasítás. Meditáció vagy jógagyakorlás során többféle testhelyzetben végezhetjük orron vagy szájon keresztül.

Instrukciók a tűzlégzéshez

Ülj egyenes gerinccel keresztezett ülésben vagy széken párhuzamos lábakkal, a talpakkal a talajon. Becsukott szemmel helyezd a szemfókuszt a Harmadik szemre vagy szemöldökközpontra.

A kilégzésre húzd be a köldöködet, a belégzésre lazítsd el a hasadat. Fokozatosan gyorsítsd fel a légzést másodpercenként 1-3 ki-be légzésre a köldök pumpálásával. Ha szédülsz hagyd abba és pihenj meg, majd kezdd elölről.

Gyakori hibák a tűzlégzés során

Fordított légzés: Vannak, akik belégzéskor kiürítik a hasukat, és kilégzéskor megtöltik. Ezt fordított vagy paradox légzésnek nevezik. Ebben az esetben a gyakorló orvosnak fel kell újítania magát, és annyira le kell lassítania a légzést, amennyire szükséges, hogy a kilégzéssel behúzza a hasát.

Felcsúszott légzés: fontos, hogy a tűzlégzést a köldökpontból végezzük. Csak a has mozog ki-be, a mellkas mozdulatlan. Ha a légzés felcsúszik, akkor a mellkas kezd el mozogni, ami gyors légzés esetén hiperventillációhoz vezethet. Ha azt tapasztalod, hogy felcsúszott a légzés, térj vissza a természetes légzéshez, pihenj meg.
Kiegyensúlyozatlan légzés A belégzés és kilégzés normális esetben egyforma. Ha hangsúlyosabbá válik akár a kiégzés vagy a belégzés, akkor kiegyensúlyozatlanná válik a tűzlégzés.

Ellenjavallatok

A tűzlégzést ne gyakorold a terhesség alatt és a menstruáció első három napján. Ilyenkor ha jógázol és a kriyában tűzlégzés van előírva, helyettesítheted hosszú mély légzéssel, vagy végezheted finoman a tűzlégzést anélkül, hogy erőteljesen mozgatnád a köldökpontot.

Tíz lélegzés – Meditáció az egészség és az intuíció megerősítésére

Ez a kundalíni meditáció nagyon egyszerűnek tűnik, de a jógik szerint behangolja a bioritmust és a testet körül övező elektromágneses mezőt vagy aurát. Erősíti az idegrendszert és az immunrendszert, növeli az intuíciót. Megtámogatja a harmónia és egyensúly megalapozását az életünkben.

Alapértelmezett

Hozzászólás