Kundalini nyújtó póz
Kundalíni jóga

A kundalíni energia felébresztése

A kundalíni energia felébresztése egy mélyen spirituális és transzformáló folyamat, amelyet Yogi Bhajan hozott el a nyugati világba a kundalíni jóga formájában.

Yogi Bhajan szerint nem lehetetlen az, hogy egészséges, boldog és szent életet éljünk úgy, hogy közben nem mondunk le a hétköznapi életről, a családról, a társadaloman betöltött szerepünkről. A jóga világában ez a kettő ugyanis kizárta egymást korábban.

Az egyénnek le kellett mondania a világi életről és az életét és az idejét az aszkézisnek, a lemondásnak, a jógának és az Istennek kellett szentelnie ahhoz, hogy megvalósítsa az egészséges, szent és boldog életet. Ezt az aszkétikus vonalat változtatta meg Guru Nanak és általa indult el a családfenntartó, hétköznapi ember jógája, amit ma kundalíni jógának nevezünk.

Yogi Bhajan szerint mindez akkor valósulhat meg, ha szert teszünk arra az energiaszintre, amivel a szervezetünk kompjútere ki tudja számolni, hogy mi mindennek kelljen megtörténnie, ahhoz, hogy ezt a testi-lelki-szellemi egységet és boldogságot a társadalmi élet keretein belül megvalósítsuk.

Tanításai szerint a kundalíni energia felébresztése és irányítása a prána (életenergia) és apána (tisztító energia) egyensúlyán, valamint a testzárak (bandhák) helyes alkalmazásán alapul.

Prána és apána

Prána a kozmikus életenergia, amely áthatja az egész univerzumot és minden élőlényben jelen van. Ez az energia táplálja és fenntartja a test és az elme működését. A pránát a légzéssel és az étkezéssel vesszük magunkhoz. Innen jön a mondás, hogy az vagy, amit megeszel. És innen a magyar nyelvben a lélek és a légzés közötti szoros kapcsolat és hasonlóság.

A kundalíni jóga gyakorlatai a pránát célzottan irányítják a nádik (meridiánok) mentén, ezáltal erősítik és tisztítják az energetikai rendszerünket és megtámogatják a kundalíni energia felemelkedését.

Apána az a tisztító energia, amely eltávolítja a testből a salakanyagokat és a negatív energiákat. Az apána főként a kilégzés során áramlik ki a testből, de ide tartozik minden salaktalanító testi folyamat, mint a vizelet és szkélet ürítés, hányás, izzadás, menstruáció.

Yogi Bhajan tanításai szerint az apána energiát különös figyelemmel kell kezelni, mivel az apána felelős a tisztításért és a belső megtisztulásért, ami elengedhetetlen a kundalíni energia felébresztéséhez.

A kundalíni jóga egyik célja, hogy harmonizálja és egyensúlyba hozza a pránát és az apánát, ami lehetővé teszi a kundalíni energia felszabadulását és felemelkedését a gerinc mentén.

Kundalíni jóga - medvekarom fogás

Testzárak (Bandhák)

A szanszkrit bandha szó zárat jelent. A bandhák vagy testzárak olyan fizikai gyakorlatok, amelyek a test bizonyos területeinek összehúzásával tudatosan irányítjuk az energiaáramlást. Ahol a testzárat alkalmazzuk, ott nem engedjük tovább menni az energiát, ami az ellenkező irányú fokozott energiaáramlást eredményez.

Bandhák alkalmazásával lehetőségünk van arra, hogy a prána gyengéd irányításával megnöveljük az energiaszintünket a tudatosságunk felébresztésének érdekében. Míg a bandhákat önállóan is lehet gyakorolni, a kundalíni jógában legtöbbször kriyákba és meditációs gyakorlatba ágyazva használjuk.

A bandhák használatának kettős funkciója van: egyrészt a belső erő létrehozása a shushmana nadi megnyílásának fenntartásához, másrészt az energia szabad mozgásának ösztönzése ezen a csatornán belül. A rendszeres gyakorlással a finom belső összehúzódások javítják az izomtónust és a gerinc igazodását, és oldják a szükségtelen feszültséget.

A jógában három fő testzár létezik: mul bandha, uddiyana bandha és jalandhara bandha. Ha mindhármat egyszerre alkalmazzák, azt Maha Bandhának hívják. Ez a három bandha közvetlenül a három granthire vagy pszichikai csomóra hat. Ez a három csomó a test, az érzelmek és az értelem nyugalmát hozza létre, és a jógik szerint ezeket a csomókat kell feloldani az ébredés útján.

Ida, Pingala és Sushumna Nadi

72 000 áramlat vagy nádi létezik, amelyek a Köldökpontból erednek, és amelyek nagy része a kezekben és a lábakban végződnek. Ezeken keresztül jut el a prána a test minden részébe. Ebből a 72 000 nadiból három a legfontosabb: az ida, a pingala és a sushumna.

Az ida és a pingala az orrlyukak (ida, bal és pingala, jobb) és a gerincoszlop közötti távolságot járják be. A sushmuna a gerincoszlop tövéből indul, ahol a három nadi találkozik, és a gerinc közepén felfelé a fej tetejéig terjed. A gerinc tövében található központot a kundalíni székhelyének nevezik, és ez az a hely, ahol a kundalíni energia szunnyad.

Az Ida nadi a negatív töltésű energiát (apana) vagy holdenergiát képviseli, amely eltávolítja a test salakanyagait, nyugtató, hűsítő és helyreállító hatással van a testre és az elmére.

A pingala a pozitív töltésű energiát (pránát) hordozza, amely energizáló és hőtermelő hatással van a testre és a lélekre.

A sushumna nadi a központi, semleges csatorna, amelynek fizikai megfelelője a gerinc. A kundalíni jóga gyakorlatai során a testhelyzetek sajátos szögei a légzéssel és a bandhákkal kombinálva a pránikus és apánikus energiákat a köldök felé irányítják. Ez a kombináció egyfajta hőt hoz létre. És ez a hő elkezdi felébreszteni a kundalínit, amely a sushumna nadin keresztül mozog a gerinc központi csatornájában.

A kundalíni energia felemelkedése

A kundalíni nem ébred fel és nem emelkedik fel addig, amíg ez a két energia – a prána (pozitív) és az apana (negatív) – nem integrálódik és nem egyensúlyozódik ki a gyökércsakrában. Ehhez egyfajta nyomás szükséges. A légzés, a testhelyzet, a testzárak és a figyelem fókusza szükséges a kundalíni felemeléséhez és a sushumnán keresztül történő felemelkedéséhez.

A belégzés és a légzésvisszatartás révén a prána lefelé irányul a köldökcsakrába, míg az apana a kilégzés és a légzésvisszatartás révén a gyökércsakrából felfelé, a köldökpontba kerül. A két erő találkozása és egyesülése a pránaüregben óriási hőt hoz létre a köldökcsakrában – nem forró hőt, hanem úgynevezett fehér hőt. Az egyesített energiákat gyakran úgy írják le, mint a sushumna izzószálát, ami azt jelenti, hogy a sushmuna úgy világít, mint egy fénygömb izzószála, amely hirtelen csatlakozik az elektromos áramforrásához.

A légzésszabályozásra és a mentális irányításra reagálva az integrált energiák elhagyják a köldökcsakrát, és leszállnak a gyökércsakrába, ahol stimulálják a kundalíni energiát. A további légzés és az akarat alkalmazása a kundalíni energia emelkedését idézi elő, feltöltve a magasabb tudati központokat. Ily módon az energia alacsonyabb formái magasabb formákká alakulhatnak át.

A termodinamika első törvénye az, hogy az energiát nem lehet sem létrehozni, sem elpusztítani, hanem az egyik formából a másikba változtatható. Ahhoz, hogy ez az energia áramolhasson, el kell távolítani az idegek egyes elzáródásait, szennyeződéseit, és meg kell tisztítani a csatornákat. Ez a leghatékonyabban a légzés és a mantra ereje révén érhető el, különféle testhelyzetekkel és zárakkal együtt.

A kundalíni jógában a sushumnán keresztüli energia emeléséhez hidraulikus testzárakat alkalmazhatunk ami egyfajta belső nyomást hoz létre. Ilyen nyomásra van szükség ahhoz, hogy a kundalíni energiát és az alsó csakrák prána-apanáját felemeljük, és felfelé küldjük őket a sushumnán.

A gyökércsakrában lévő nyomás apana-ida erőt küld a köldökcsakrába. A hidraulikus zár alkalmazása a rekeszizizomnál tovább küldi azt felfelé a torokcsakrába. Innen a torokzár viszi az agyba, hogy befejezze az útját.

A tobozmirigy vagy a lélek székhelyének stimulálása érdekében a fej tetején lévő Tizedik Kapu- vagy koronacsakra pecsétjét fel kell nyitni. Normál körülmények között a kapu zárva marad.

De amikor a kundalíni hője megemelkedik, a tobozmirigy elkezd rezegni és egy sugárnyalábot irányít az agyalapi mirigy felé. Cserébe az agyalapi mirigy elkezd impulzusokat bocsátani és a mellett, hogy a mirigy rendszert optimalizálja, megtörténik az, amit „kozmikus színlátás”-nak nevezhetünk.

“Amikor az agyalapi mirigy és a tobozmirigy is egyaránt felébred, és egyesülnek misztikus házasságukban, a harmadik kamrában, a fenséges Harmadik Szemben, megnyílik a kapu a koronacsakrához.” Yogi Bhajan

Mivel tudjuk megemelni a kundalíni energiát?

A kundalíni energiára sokféleképpen hatást gyakorolhatunk a szerint, hogy éppen mi a célunk:

  1. Pránájáma (Légzésgyakorlatok):
    • A pránájáma a légzés irányításának művészete, amely különböző technikákat alkalmaz a prána és apána harmonizálására.
  2. Kriya:
    • A kriyák olyan jóga gyakorlatok vagy gyakorlat sorozatok, mozdulatsorok, amelyek a testhelyzet, a légzés, a mozgás, a mudrák, testzárak, mantrák használatával célzottan irányítják az energiát a test különböző részeibe.
  3. Mudrák és Mantrák:
    • A mudrák speciális kéztartások, amelyek segítik az energia áramlását és stabilizálását a nádik mentén. A mantrák szent hangrezgések, amelyek harmonizálják az elmét és a testet. A legtöbb kundalíni meditációban a testhelyzet, a mudra és a mantra valamint a szemfókusz alkalmazásával érjük el a mély belső békét és spirituális tisztánlátást.
  4. Meditáció és Vizualizáció:
    • A meditációs technikák segítenek az elme megnyugtatásában és a belső fókusz kialakításában. A vizualizáció gyakorlata, például a fény vagy energia áramlásának elképzelése a gerinc mentén, segít a kundalíni energia felébresztésében és irányításában. A meditáció elmélyíti az egyén kapcsolatát a személyes én és az univerzális felsőbb tudat között.

A kundalíni energia hatásai

A kundalíni energia felébresztése számos pozitív hatással járhat az egyén fizikai, mentális és spirituális jólétére nézve. Ezek közé tartoznak:

  • Fizikai jólét: Megnövekedett energia, jobb egészség és vitalitás.
  • Mentális tisztaság: Fokozott koncentráció, jobb memória és érzelmi stabilitás.
  • Spirituális növekedés: Mélyebb spirituális megértés, magasabb tudatállapotok elérése és belső béke.

Yogi Bhajan tanításai szerint a kundalíni energia felébresztése egy komplex, de rendkívül hasznos folyamat, amely integrálja a pránát, az apánát és a testzárakat.

A pránájáma, kriyák, mudrák, mantrák és meditációs technikák együttes alkalmazása lehetővé teszi az energia harmonizálását és irányítását, ami végső soron a kundalíni energia vagyis a magasabb tudatosság felébredéséhez és felemelkedéséhez vezet. Ez a folyamat nem csak a fizikai és mentális jólétet javítja, hanem mélyebb spirituális megértést és belső békét is hoz az egyén életébe.

Fontos

A kundalíni jógában sohasem piszkáljuk öncélúan az energiát, sohasem erőltetjük az energia felemelését. Yogi Bhajan sokszor figyelmeztette a hallgatóit, hogy az atommag energiájával játszik az, aki előzetes tudás és szakértő útmutatása nélkül piszkálja a kundalíni energiát.

Yogi Bhajan több előadásán hangsúlyozta, hogy a kundalíni energia valójában a tudatosság energiája. Ezért minden gyakorlás a tudatosság és figyelem fennhatósága alatt a tudatosság növelését célozza, semmilyen ezoterikus hókuszpókusznak nincs benne helye.

Azok a gyakorlatok, amiket a Yogi Bhajan féle kundalíni jóga órákon végzünk biztonságosak, kiállták az idők próbáját és abban vannak a segítségünkre, hogy általuk tisztítsuk a finom energetikai csatornákat, megerősítsük a fizikai testünket, az idegrendszerünket, kiegyensúlyozzuk a mirigyeket és a hormonrendszer működését valamint az elme működését.

Alapértelmezett

Hozzászólás