Légzőgyakorlat a hosszú életre
Meditáció

Légzőgyakorlat a hosszú életre

Mindenkit érdekel az élete hossza, de kevesek tesznek azért, hogy minőségi életet éljenek és megnöveljék az életfonaluk hosszát. A kundalíni jógában van egy gyakorlat, amiről a jógik úgy tartják, hogy meghosszabbítja az életet és növeli az életminőséget.

Négy ütemű légzés vagy szakaszos légzés

Ebben a meditációban egy pránajámát kombinálunk egy testhelyzettel. A négyütemű légzés vagy szakaszos légzés abban különbözik a folyamatos légzéstől, hogy a légzés során egy teljes belégzést négy szakaszra vagy szippantásra osztunk, és ugyanígy a kilégzést is négy szakaszban végezzük el. A szakaszok között mindig van egy pici szünet, amivel kihangsúlyozzuk a légzés ritmusát. A kilégzés minden szakaszánál finoman húzd be a köldököd a gerinc irányába.

A négy ütemű légzés serkenti az oxigén felszívódását a tüdőben és tisztítja a vért. A szakaszos kilégzés során hatékonyabban ürülnek ki a méreganyagok a szervezetből, mint a normál légzésnél. A szakaszos légzés erősíti az idegrendszert és lenyugtatja az elmét miközben megmarad az éber figyelem.

Testhelyzet: Virasana vagy hős póz

A hős póz során a bal sarkat az ánusz és a nemiszerv közé helyezzük. Sarokülésből indulunk. A bal sarkat a gát környékére helyezzük a két ülepünk között és ráülünk. A sarok a nemiszerv és a végbélnyílás között helyezkedik el, ami stimulálja a nemi szervek egyensúlyával kapcsolatos meridiánokat. A jobb térdet behajlítjuk és a talpat a talajra téve a lábszárat függőlegesen megtartva megtartjuk. A jobb comb nyomása a májra segíti a máj és a lép egyensúlyát.

A kezeket a váll magasságában a mellkas előtt egymásra tesszük. Alul van a bal kéz, rajta a jobb, a hüvelykujjak hegyét egymáshoz érintjük, így a hüvelykujjak a test felé néznek. A kezek egyensúlya serkenti a hasnyálmirigy működését és szabályozza a hasnyálmirigy, a mellékvesék és a vesék hármas rendszerét.

Idő: 3-31 perc között

Kezdd el a négy ütemű szakaszos légzést és végezd a légzésmeditációt napi 3-5 percig és fokozatosan növeld 7-11 percre, majd növelheted egészen 31 percig, ami a maximum.

Figyelmeztetés

Ne erőltess semmit! Ha nem bírsz a bal sarkadra ülni, inkább ülj könnyített ülésbe és úgy hajlítsd be a jobb térdedet. Ha a légzésben elfáradsz, hagyd abba! Kezdd rövid időkkel és fokozatosan növeld az időket, hogy a tüdőd és a teljes légzőrendszered hozzá edződjön a gyakorlathoz. Ha erőlteted csak fölösleges nyomást gyakorolsz a szerveidre és inkább ártasz, mint használsz magadnak.

A belső erő felébresztése

Ha hozzá szeretnénk kapcsolódni a belső erőforrásainkhoz, ha szeretnénk kiaknázni a kapacitásunkat, ha szeretnénk szabadon megtapasztalni a lelkünk hívását, elengedhetetlen, hogy kialakítsunk egy tudatos kapcsolatot a saját energiáinkhoz és érzékeljük, hogy hol korlátozzuk vagy pazaroljuk el a pránáinkat és megtapasztaljuk, hogy miből nyerhetünk erőt. Ennek a bázisán válik elérhetővé az, hogy megtanuljuk megnövelni és uralni az életerőnket, hogy kibontakoztassuk a lelkünk szabadságát.

Alapértelmezett

Hozzászólás